Diamenty & Brylanty | Dostawa w 24h
USD | PLN | EUR        

Aktualności

Diamenty brązowe

2011-05-01
Diamenty brązowe są najbardziej rozpowszechnioną odmianą barwną diamentów naturalnych.
Udział tych diamentów w wydobyciu światowym może sięgać nawet 70-80%, na przykład w kopalni Argyle w Australii. Barwa brązowa sprawiała, że diamenty te były kiedyś mało atrakcyjnymi w oczach nabywców i skłaniała jedynie do wykorzystania przemysłowego. Ale nowa strategia marketingowa (wprowadzenie atrakcyjnego nazewnictwa typu: szampan, koniak, kawa, czekolada, cynamon, itp.), zrobiły swoje i spowodowały, że brązowe diamenty stały się w dzisiejszych czasach kamieniami dość powszechnie wykorzystywanymi w jubilerstwie. Stworzono nawet specjalne skale barw umożliwiające ich ocenę, np. skala barwy diamentów brązowych typu „Champagne” stworzona i stosowana przez Argyle Diamonds.
Do niedawna za główny powód brązowej barwności uznawano deformacje plastyczne. Szczególnie wyraziste jest to w diamentach prawie bez wtrąceń atomowych (diamenty typu IIa). Ostatnie prace wskazują jednak na rozległe defekty lukowe (minipustki) jako na najważniejszy powód brązowej barwności. Miałyby je tworzyć skupiska liczące od 30 do 60 luk. Mimo coraz większej liczby wskazywanych przyczyn, dokładne wyjaśnienie powodu brązowej barwności diamentów nie zostało jeszcze podane. A to dlatego, że nie ma jednej przyczyny takiej barwności diamentów. Zapewne dlatego też tylko niektóre z nich nadają się do poprawiania barwy.

powiadom znajomych:



zrozumiałem X
Ta witryna korzysta z plików cookie. Możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej Polityce cookie.